Typer av linsvätskor

Det finns alltså olika typer av linsvätska som man kan använda. Har du veckolinser? Vilken typ man väljer beror helt på vilken typ av kontaktlinser man har och hur man använder sina linser. För att få reda på vilken linsvätska som passar dig och dina linser allra bäst rekommenderar vi att du pratar med din optiker. Hen är specialist på området och vet vad som passar bäst och du kan vara säker på att inte skada dina linser eller dina ögon i onödan. Här tänkte vi nu presentera de olika typer av linsvätskor som finns.

Gammaldags

Förr i tiden så var det ganska krångligt och rätt obekvämt att använda linser överhuvudtaget. Ett exempel på det är det sätt man hade för att rengöra sina linser, det var en maskin man skulle ha som kokade en speciell saltlösning och man skulle köra linserna igenom maskinen. Det tog tid och var otympligt, att resa med linserna var det nästan inte tal om. Som du förstår är det betydligt lättare att använda linser idag.

Väteperoxidbaserad linsvätska

En väldigt modern typ av linsvätska idag är den som är väteperoxidbaserad. Det kan låta farligt men det är det så klart inte. Tvärt om så är den extremt effektiv när det gäller att rengöra och desinfektera linser. Hur fungerar det då? Jo när man lagt linsen i vätskan så sätter en kemisk process igång. Vätskan går in i linsen och medan linsen ligger i den syramättade vätskan så rengörs den effektivt. Efter en stund så kommer vätskan att reagera med en liten platinaklädd katalysator i etuiet. Det gör att den i slutändan, när du på morgonen ska använda linserna så är vätskan förvandlad till vanlig saltlösning. Att välja en linsvätska i denna kategori är inte billigast men det är definitivt ett bra alternativ för den som har känsliga ögon och är infektionskänslig. Är man allergisk mot konserveringsmedel är denna typ av linsvätska att föredra eftersom den inte innehåller några.

Multi-purpose

Detta är den absolut vanligaste typen av linsvätska på marknaden och även den mest populära. Den kallas för Multi-purpose just eftersom att den gör allt, från rengöring och återfuktning till förvaring och desinfektering. En typ av linsvätska som är bekväm och enkel att använda helt enkelt.

Saltlösning

Detta är en typ av linsvätska som inte räcker till i sig självt utan man använder den endast som ett komplement till annan linsvätska. Behovet av en saltlösning kan uppstå om man till exempel är överkänslig mot konserveringsmedel eller andra ämnen i den linsvätska man har. Man använder den för att skölja sina linser innan man sätter in dem i ögonen men efter att man har rengjort dem med linsvätskan alltså. Som en slags mellanlandning för dina linser helt enkelt.

Archives

Bookmarks